Melangeren en branden van koffie

Koffie is een natuurproduct. Geen oogst is hetzelfde. Toch smaakt de koffie die jij in je kopje schenkt altijd hetzelfde. Dat komt omdat jouw koffie niet uit één koffiesoort bestaat, maar uit een melange, een mengeling van meerdere koffiesoorten. De smaak en het aroma van koffiebonen pas goed tot hun recht als ze op een deskundige manier worden gemengd. Dat wordt het melangeren genoemd.

Om uiteindelijk te garanderen dat er constante kwaliteit in de winkel wordt aangeboden, beoordeelt de melangeur de monsters groene koffie per partij op hun kenmerken. Daarna doet hij een voorstel om de diverse partijen te mengen zodat er een constante kwaliteit is. Hij houdt er rekening mee dat eigenschappen van koffiesoorten elkaar aanvullen. Bovendien wordt gezorgd dat de kostprijs van het uiteindelijke pak koffie ongeveer op hetzelfde niveau uitkomt. Als zo de melange is bepaald, zijn de bonen toe aan het proces van branden.